Direktlänk till inlägg 20 maj 2012

Lite tips inför att skaffa katt.

Av jourhemskatter - 20 maj 2012 15:16

Transportbur
Använd transportbur vid biltransporter. Det är det säkraste för både dig och katten.
Transportburar hittar du i djuraffärer och stormaknader
, köp en innan du har fått hem din katt.
Ska du resa utomlands med din katt - eller ska du importera katt ? 

Kattlåda/kattsand
En kattoalett med lagom höga kanter måste finnas i närheten.
När kattungen vågar sig ut ur transportburen för första gången, kan du visa den att den har en toalett. Om den har kissat på låda i hemmet där den föddes, så kommer den att använda sin toalett - bergsäkert.
Katter är renliga och mycket duktiga på att vara rumsrena.
Enda gången kattungen kissar någon annanstans är när du har slarvat med att göra rent i hans låda. Om det är rent i lådan och kattungen ändå kissar på mattan eller i blomkrukorna, så är det något fel.

Kanske är kattoaletten alldeles FOR REN. Många nyblivna kattägare är överdrivet nitiska och tvättar lådan med starka tvättmedel. Katter har bra luktsinne och det kan räcka med lukten av citrontvättmedel för att katten ska nobba lådan.
Skölj med varmt vatten. Det brukar räcka.
Om du inte använt starka medel och katten ändå nobbar lådan, så kanske den protesterar mot något. Den får kanske inte tillräckligt med uppmärksamhet. Eller också är det något fysiskt fel. Den kan ha blåskatarr. Då måste man låta veterinären titta på katten. För det mesta blir det inga problem.
Du kan du prova med att tillfälligt ställa en kattlåda där din kisse gjort "olyckan" eller ställ matskålen där, katter är renliga och vill inte göra sina behov i närheten av maten. Prova också olika sorters kattsand.

Tänk över vilken kattlådetyp du vill skaffa, en kattlåda med huv minskar skvättandet med kattsand, och är bra för katter som kissar över kanten. (Står och kissar)
Kattlådor finner du i dagligvaruhandeln eller i djuraffären.

Det finns en hel uppsjö av klump och icke klumpbildande sander och ströer - prova också gärna olika pellets, det är väldigt individuellt vad katterna gillar för sand. Du kanske ska ha två lådor - en del katter har en kiss och en bajslåda... Funkar inte dessa knep, ta din katt till veterinär - problemet kan vara njurar eller någon annan åkomma. Är du fundersam över vilken kattsand du ska använda ?

Mat och vatten
Kattungar vill ha mat ofta. Deras magsäckar är små, så det räcker med väldigt lite åt gången.

Det viktiga är att man har någorlunda begrepp om hur mycket mat det blir på en dag. Har du köpt katten av en duktig kattuppfödare, så får du med en lista på vad katten ska äta. Det är sällan kattungar matvägrar. Om din nya lilla kisse vägrar att äta ens ett första mål när den kommit hem till dig, så kan det bero på att du serverar maten för kall.
Den ska vara rumstempererad eller ännu hellre lite ljummen. Det naturliga för rovdjuret katten är att äta kroppstempererad mat - bytet som den nyss dödat.

Sovplats
Första natten hemma är spännande. Kattungen kommer säkert att vilja ligga i sängen hos någon.
Om man inte vill ha katten i sängen, så får man stänga dörren till sovrummet. Det är enda sättet. Att brutalt knuffa ner kattungen ur sängen de första nätterna i det nya hemmet är inte så lyckat. Du vill ju att katten ska ha förtroende för dig i framtiden. Då är det bättre att inte göra något alls (stängd sovrumdörr!) och vara kattens bästa vän när ni vill träffas på morgonen.

Du kan ge katten en egen sovplats, eller en egen hörna, varför inte hänga en liten hylla på elementet, när det är kallt - äälskar kissarna det varma elementet.

Om du inte har något emot att katten ligger i din säng, så låt den för all del göra det. Den kommer nog att lägga sig tvärs över dig - helst på din hals - och spinna så hela sängen vibrerar. Man vänjer sig. Så småningom kan man inte sova utan en purrande katt (eller flera) i sängen.

OBS! Vill du förebygga allergier - bör du låta sovrummet vara kattfritt, så din kropp får "andas ut" över natten.

Klösbräda
Ordna med klösbräda åt katten, annars ger den sig snart på dina möbler och väggar.
Många snickrar själva ihop egna klösblädor och klätterträd - virke är billigt och köpa, sedan kan du använda dig av antingen en bit heltäckningsmatta, med rätt liten filt, eller ett rep som du snurrar runt det blivande klätterträdet - vill du se hur det kan se ut, eller kanske köpa ?

Vaccination
Se efter kattens vaccinationer, du skall vaccinera katten mot kattpest och kattsnuva en gång per år
Kontakta din veterinär för mer information !
Avmaskning
Du kan komma att behöva avmaska din katt, speciellt om den går ute - det finns många märken ute på marknaden, dessa passar till olika typer av mask och har olika doseringssätt. Avmaskningsmedel finns receptfritt på Apotek, fråga personalen om du är osäker.

Kastrering
Kastrera honkatten om du inte tänker låta den gå i avel, katten mår inte bra av att gå på P-piller länge, eller löpa ofta utan att få para sig.

Kastrera även din hankatt om ska gå ute fritt, det finns tyvärr för många oönskade katter, en hane som är okastrerad och inte får para sig blir vanligen stressad och urinmarkerar.

Försäkring
Teckna en kattförsäkring även om du har huskatt - det lönar sig i längden.
Det är en bra investering i din nyhemkomna livskamrat !

Aktivera din katt!
Kattungen som just flyttat från sin mamma och sina syskon känner sig lite ensam, så det är bra om du kan ägna dig åt honom och leka med honom.

Pingisbollar tomma toarullar och skinnmöss är populära leksaker.

Den lilla katten orkar inte leka länge. Kattungar måste få sova mycket. Det är inte dumt att inrätta transportboxen till "katthus". Bädda med en filt eller en bit vetbed (tvättbart syntetskinn).
Om boxens dörr går att ta bort, gör det. Då är det ingen risk att katten blir instängd. Kattungen tycker om att ligga lite mörkt och tryggt ombonad i sin "koja". Äldre katter väljer gärna liggplatser med utsikt över rummet.

Den bästa lekkamraten till din katt är dock en annan katt, ska du vara borta mycket på dagarna, bör du skaffa den en lekkompis!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av jourhemskatter - 18 juni 2012 09:02

Diabetes mellitus katt Diabetes mellitus eller sockersjuka som det kallas i dagligt tal innebär att bukspottskörteln inte producerar tillräckligt med hormonet insulin (absolut insulinbrist). Ibland kan orsaken vara att kroppen inte förmår svara norm...

Av jourhemskatter - 15 juni 2012 18:17

Bravo och Anita sussar med husse Puma och Anita     Anita med sin STORA mage , undra hur många bäbisar det är         Litha vill ha den LILLA korgen   Litha och Cobra delar på den stora korgen     Cobra och Herbie de...

Av jourhemskatter - 4 juni 2012 16:56


Nu har mysiga missen Sir William fått ett eget hem. Lycka till gobiten du kommer få det så bra med din nya kompis.     ...

Av jourhemskatter - 1 juni 2012 17:52

Maken försöker vila men katterna vill åxå vara med. På hans bröst står Anita, brevid ligger Bravo (makens katt)vid hans fötter skymtar Sir William     Anita på maken, Bravo bredvid och Sir William mellan fötterna     Bravo och Anita  ...

Av jourhemskatter - 1 juni 2012 17:46


Detta är Anita. En otroligt mysig och kärvänlig tjej.     ...

Presentation


Jag har jourhem för katter. Jag finns där när andra inte gör det.

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards