Direktlänk till inlägg 22 april 2012

Choklad och katt

Av jourhemskatter - 22 april 2012 10:56

Chokladförgiftning katt


Att choklad är giftigt för katter kan fortfarande komma som en överraskning för många. Lyckligtvis är de flesta katter ointresserade av choklad men förgiftningar förekommer och då typiskt vid Jul och Påsk när mycket godis ligger framme.

Orsak

Choklad innehåller xantinalkaloider, bla teobromin som har en stimulerande effekt på nervsystemet. Människor känner sig upp-piggade (vid normal konsumtion) medan katter är mycket känsligare, vilket kan få dödliga konsekvenser när både hjärna och hjärta blir överstimulerade.

En dödlig dos teobromin är ca 100-200mg per kilo kroppsvikt men redan doser på 20mg/kilo kroppsvikt kan ge förgiftningssymtom. Halten teobromin varierar väldigt mellan olika choklad typer men mörk choklad innehåller vanligen ca 10-15mg teobromin per gram choklad medan mjölkchoklad innehåller ca 2mg per gram. Det är alltså farligare att äta mörk choklad än ljus.

Prognosen är oftast god om man kommer på och behandlar förgiftningen inom några timmar. Om allvarliga symtom har hunnit utvecklas är prognosen sämre.

Symptom

Symtomen kommer vanligen inom 2-4 timmar men kan komma efter 24 timmar. Typiskt ses först tecken på illamående, dregling, ökad törst och oro följt av kräkningar, diarre och buksmärtor. Katten verkar rastlös, andas snabbt och får snabb, eventuellt oregelbunden, hjärtrytm. Gången blir stel, vinglig och i svåra fall tillstöter kramper och koma varefter katten dör.

Diagnos

Svår att ställa om inte ägaren vet om vad katten har ätit. Sjukdomshistorien (anamnesen) är därför det allra viktigaste när diagnosen ska ställas. Symtomen kan bero på andra förgiftningar eller sjukdomar i hjärnan.

Behandling

Om katten har fått i sig skadliga doser choklad eller om man är osäker på hur mycket den har ätit bör man se till att den kräks. Det cirkulerar en massa hemmagjorda recept på hur man kan får katter att kräkas men inget av dessa är att rekommendera då effekterna av hemlagade kräkmedel kan vara lika allvarliga som av chokladen. Istället vänder man sig till en veterinär som kan ge en spruta med ett medel kallat Xylazin, vilket orsakar kräkningar hos flertalet katter.

När katten slutat kräkas bör man ge aktivt kol för att binda kvarvarnade chokladrester i tarmen.
Om katten har ätit stora mängder choklad eller visar symtomförgiftning bör man låta den stanna på djursjukhus för övervakning och dropp. Droppet hjälper till att hålla igång cirkulationen medan kroppen gör sig av med giftet och om kräkningarna och diarren är kraftiga kan kroppen drabbas av rubbningar i saltbalansen och i blodets pH. Via dropp kan man då tillföra extra salter eller pH stabiliserande medel.

Om katten drabbas av rubbningar i hjärtrytmen måste den övervakas med ett EKG och eventuellt får man ge mediciner som stabiliserar hjärtat tex xylocain.
Tillstöter kramper behandlas de med kramplösande mediciner tex stesolid och barbiturater (narkosmedel).

Förebyggande

Tänk på att aldrig ha choklad liggande framme så att din katt kan komma åt att äta.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av jourhemskatter - 18 juni 2012 09:02

Diabetes mellitus katt Diabetes mellitus eller sockersjuka som det kallas i dagligt tal innebär att bukspottskörteln inte producerar tillräckligt med hormonet insulin (absolut insulinbrist). Ibland kan orsaken vara att kroppen inte förmår svara norm...

Av jourhemskatter - 15 juni 2012 18:17

Bravo och Anita sussar med husse Puma och Anita     Anita med sin STORA mage , undra hur många bäbisar det är         Litha vill ha den LILLA korgen   Litha och Cobra delar på den stora korgen     Cobra och Herbie de...

Av jourhemskatter - 4 juni 2012 16:56


Nu har mysiga missen Sir William fått ett eget hem. Lycka till gobiten du kommer få det så bra med din nya kompis.     ...

Av jourhemskatter - 1 juni 2012 17:52

Maken försöker vila men katterna vill åxå vara med. På hans bröst står Anita, brevid ligger Bravo (makens katt)vid hans fötter skymtar Sir William     Anita på maken, Bravo bredvid och Sir William mellan fötterna     Bravo och Anita  ...

Av jourhemskatter - 1 juni 2012 17:46


Detta är Anita. En otroligt mysig och kärvänlig tjej.     ...

Presentation


Jag har jourhem för katter. Jag finns där när andra inte gör det.

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards