Direktlänk till inlägg 28 april 2012

Ehrlichios katt

Av jourhemskatter - 28 april 2012 15:36

Ehrlichios katt

Inledning

Ehrlichios är en fästingburen, bakterieorsakad sjukdom som drabbar flera djurslag i Sverige, däribland sällsynt katt.
Bakterien kallades tidigare för Ehrlichia, där av namnet på sjukdomen. Bakterien har nu av forskare döpts om till Anaplasma phagocytophilum och i medicinska kretsar kallas sjukdomen nu för anaplasmos eller ännu hellre granulocytär anaplasmos.

Orsak

Sverige kryllar av fästingar och många av dem bär på Anaplasma-bakterien. Fästingen har fått i sig bakterien genom att suga blod från ett infekterat djur. Nästa gång den suger blod från ett djur så sprids bakterien via fästingens saliv in i blodomloppet. Där angrips i första hand neutrofiler (granulocyter) vilket är en variant av vit blodkropp. Exakt hur anaplasma sedan orsakar de symtom den ger upphov till är inte känt i detalj.

Symptom

Akut ses ofta en feberfas med trötthet, nedsatt aptit och lokal eller generell stelhet/smärta i kroppen. Detta kan övergå i en kronisk fas med diffusa symtomtrötthet och nedsatt allmäntillstånd. I svårare fall ses bleka slemhinnor eller till och med blödningar i slemhinnorna som en följd av brist på olika typer av blodkroppar.

Diagnos

Under feberfasen kan man ibland se Anaplasmabakterier i neutrofiler. Man gör då ett blodutstryk på ett glas och undersöker i mikroskop.

Tidigt i infektionen kan man också hitta anaplasma med hjälp av PCR-analys. PCR innebär att man söker efter DNA från Anaplasma. DNA som normalt inte ska finnas i blodet hos en katt. Är PCR-testet positivt så vet man att katten är infekterad. Är testet negativt så kan den ändå vara infekterad men det finns inte anaplasma-bakterier i blodet just då.

Antikroppar kan mätas i blodet men det tar flera veckor innan de bildas. I det akuta skedet är de alltså av litet värde. Många katter stöter på anaplasma, gör sig av med infektionen utan att visa symtom men bildar antikroppar. Dessa antikroppar kan kvarstå i flera år. För att se om en infektion är aktiv så kan man mät antikroppar med ett par veckors mellanrum. Stiger då värdena har man sannolikt en aktiv infektion.

Behandling

Antibiotika av typen doxycyklin är det som hjälper bäst. Det finns en del andra antibiotika med effekt mot anaplasma, tex vissa kinoloner, men de används mer sällan.

Förebyggande

Enda sättet är att undvika fästingar. Eftersom fästingar finns nästan överallt är de svåra att undvika. Man får då istället inrikta sig på att behandla katten med mediciner som dödar fästingarna innan de hinner bita sig fast. På Apoteket finns receptfria (anti)fästingmedel som sprayas eller droppas på katten.
OBSERVERA! Det finns fästingmedel som fungerar på hundar men dödar katter. Läs noga på förpackningen så att du inte köper fel!

Inga fästingmedel är 100% så ta för vana att titta igenom katten efter fästingar varje kväll.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av jourhemskatter - 18 juni 2012 09:02

Diabetes mellitus katt Diabetes mellitus eller sockersjuka som det kallas i dagligt tal innebär att bukspottskörteln inte producerar tillräckligt med hormonet insulin (absolut insulinbrist). Ibland kan orsaken vara att kroppen inte förmår svara norm...

Av jourhemskatter - 15 juni 2012 18:17

Bravo och Anita sussar med husse Puma och Anita     Anita med sin STORA mage , undra hur många bäbisar det är         Litha vill ha den LILLA korgen   Litha och Cobra delar på den stora korgen     Cobra och Herbie de...

Av jourhemskatter - 4 juni 2012 16:56


Nu har mysiga missen Sir William fått ett eget hem. Lycka till gobiten du kommer få det så bra med din nya kompis.     ...

Av jourhemskatter - 1 juni 2012 17:52

Maken försöker vila men katterna vill åxå vara med. På hans bröst står Anita, brevid ligger Bravo (makens katt)vid hans fötter skymtar Sir William     Anita på maken, Bravo bredvid och Sir William mellan fötterna     Bravo och Anita  ...

Av jourhemskatter - 1 juni 2012 17:46


Detta är Anita. En otroligt mysig och kärvänlig tjej.     ...

Presentation


Jag har jourhem för katter. Jag finns där när andra inte gör det.

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards