Direktlänk till inlägg 18 juni 2012

Diabetes

Av jourhemskatter - 18 juni 2012 09:02

Diabetes mellitus katt

Diabetes mellitus eller sockersjuka som det kallas i dagligt tal innebär att bukspottskörteln inte producerar tillräckligt med hormonet insulin (absolut insulinbrist). Ibland kan orsaken vara att kroppen inte förmår svara normalt på det insulin som produceras (relativ insulinbrist).

Insulinets uppgift i kroppen är att se till att det blodsocker (glukos) som finns i blodet tas upp av kroppens celler och därmed kan användas som energi. Glukos stiger efter en måltid och normalt stiger då även halten insulin. När blodsockret sjunker finns ett system i kroppen som reglerar så att insulinet också sjunker. I en normal kropp är det här systemet hela tiden i balans.

Hos en individ med diabetes mellitus medför bristen på insulin att blodsockret blir onormalt högt. Till slut börjar njurarna utsöndra socker i urinen (glukosuri). Sockret i urinen drar till sig vatten från kroppen vilket är orsaken till att diabetiker kissar enorma mängder. För att kompensera vätskeförlusten ökar törsten.
Eftersom sockret egentligen ska användas som energi innebär detta att diabetiker kissar ut det ”bränsle” kroppen behöver. För att få energi börjar kroppen då bryta ner fett och proteiner vilket leder till avmagring. En mycket allvarlig följd av detta är att det bildas sura avfallsprodukter i blodet och så kallad ketoacidos utvecklas. Sätts inte behandling in dör katten till slut i diabeteskoma.

Orsak

Vanligaste orsaken till diebetes mellitus är att de celler i bukspottskörteln som bildar insulin förstörs. Det finns en mängd bakomliggande faktorer som predisponerar för sockersjuka tex fetma, pankreatit,  autoimmuna sjukdomar, inlagring av amyloid i bukspottskörteln mfl. Alla mekanismer bakom diabetes är inte kända.

Symptom

De klassiska symtomen är ökad törst, ökad urinproduktion, ökad aptit och avmagring. I senare stadier av sjukdomen (dvs om behandling inte sätts in) uppvisar den sjuka katten nedsatt aptit, trötthet, svaghet, kräkningar, förlust av muskler, påverkan på medvetandegraden, i extrema fall koma. Grå starr (katarakt) är ovanligt hos katt.
En sällsynt effekt av diabetes är symtom ifrån perifera nerver. Typiskt ses det som att katten ”trampar igenom” med hela hasen dvs att katten plötsligt börjar gå på hela foten istället för på tå som normalt är.

Diagnos

Med hjälp av urinprov och blodprov. Viktigaste tecknet är höga halter glukos (blodsocker) i blod och urin.
Blodets surhetsgrad, pH, bör kontrolleras. Lågt pH i blodet och förekomst av ketoner i urinen är tecken på ketoacidos och kräver omedelbar behandling. Viktigt är då även att kontrollera blodsalterna (elektrolyter) eftersom de påverkas av blodets pH. Rubbningar i elektrolyterna kan ge hjärtpåverkan med fatala arytmier som följd.
Observera att andra sjukdomar, tex cushings sjukdom,  kan ge förhöjda blodsockervärden . Även stress kan tillfälligt höja blodsockret.

Fruktosamin är ett protein som binder glukos till sig. Proteinet har en livslängd på ett par veckor och genom att mäta mängden fruktosamin ser man hur sockerhalten har varit de senaste veckorna. Eftersom många katter blir stressade av ett veterinärbesök och stress tillfälligt höjer glukosnivåerna i blodet så är fruktosamin ett utmärkt sätt att hålla koll på blodsockret.

Behandling

Katter kan ibland klara sig med tablettbehandling. För att tablettbehandling ska fungera krävs dock att det fortfarande finns en viss insulinproduktion kvar i bukspottskörteln och det är många gånger svårt att ge katter tabletter. Om tabletterna inte räcker för att ge kontroll över blodsockret på 4-6 veckor eller om katten blir sämre så måste man påbörja insulinbehandling.

En viktig faktor i behandlingen är att man ger korrekt foder. Det finns numera färdiga foder lämpliga för diabetiker vilket varmt rekommenderas.

Injektioner med insulin är bästa sättet att hålla diabetes mellitus under kontroll. Insulinet injiceras under huden 1-2 gånger per dag. Det är också mycket viktigt att man har fasta rutiner kring insulingivorna. Insulinet ska ges på samma tid varje dag, mängden motion bör vara konstant, maten ska serveras på regelbundna tider osv. Det ställs stora krav på den djurägare som ska sköta en diabetiker och många djurägare måste avstå från behandling då de inte kan klara av att ge katten korrekt vård. Vet man med sig redan från start att man inte kan klara av att hålla fasta rutiner bör man inte påbörja en behandling. Behandling med insulin ska skötas korrekt eller inte alls. Det finns inga genvägar.

Honkatter måste kastreras då hormonförändringarna kring löp annars kommer att omöjliggöra en korrekt behandling. Hormonet som stör heter progesteron och progesteron gör kroppens celler okänsliga för insulin.

Individer med sockersjuka blir gärna infektionskänsliga, urinvägsinfektioner är vanliga eftersom bakterierna trivs i den sockriga urinen. Infektionen kan, utöver att den orsakar sveda, leda till svårkontrollerad diabetes. Fungerar plötsligt inte en tidigare bra insulindos längre så bör alltid en kontroll av ett urinprov ingå i utredningen.

Blodsockret kan kontrolleras hemma med urinstickor eller med en glukosmätare (djurägaren tar själv ett blodprov, som analyseras direkt i hemmet).

Ett viktigt test under behandlingen är att göra en så kallad glukoskurva. Det innebär att blodockret följs med blodprov varje eller varannan timmer under 12-24 timmar. Då ser man direkt hur glukos varierar under dagens timmar. Man kan då upptäcka om glukosen når farligt låga nivåer eller om man får en så kallad somogyi overswing dvs att värdena snabbt sjunker ner till onormalt låga nivåer för att direkt vända och åka upp till höga nivåer. Om man bara tar ett par blodprover om dagen får man vid en somogyi overswing intrycket att blodsockret hela tiden ligger högt trots behandling och man ökar i värsta fall dosen ytterligare. Med glukoskurvan blir det uppenbart vad som händer och man kan istället sänka dosen insulin.

Det är inte ovanligt med katter som tillfrisknar från diabetes efter ett par månaders behandling. Ofta sker detta när man kommit till rätta med felaktig kost, övervikt eller andra predisponerande faktorer.

Förebyggande

Svårt men att hålla sin katt slank och vältränad är nummer ett. Undvik även onödig behandling med mediciner då vissa läkemedel, tex kortison, kan utlösa diabetes.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av jourhemskatter - 15 juni 2012 18:17

Bravo och Anita sussar med husse Puma och Anita     Anita med sin STORA mage , undra hur många bäbisar det är         Litha vill ha den LILLA korgen   Litha och Cobra delar på den stora korgen     Cobra och Herbie de...

Av jourhemskatter - 4 juni 2012 16:56


Nu har mysiga missen Sir William fått ett eget hem. Lycka till gobiten du kommer få det så bra med din nya kompis.     ...

Av jourhemskatter - 1 juni 2012 17:52

Maken försöker vila men katterna vill åxå vara med. På hans bröst står Anita, brevid ligger Bravo (makens katt)vid hans fötter skymtar Sir William     Anita på maken, Bravo bredvid och Sir William mellan fötterna     Bravo och Anita  ...

Av jourhemskatter - 1 juni 2012 17:46


Detta är Anita. En otroligt mysig och kärvänlig tjej.     ...

Av jourhemskatter - 20 maj 2012 15:16

TransportburAnvänd transportbur vid biltransporter. Det är det säkraste för både dig och katten.Transportburar hittar du i djuraffärer och stormaknader, köp en innan du har fått hem din katt.Ska du resa utomlands med din katt - eller ska du importera...

Presentation


Jag har jourhem för katter. Jag finns där när andra inte gör det.

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2012
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards