Senaste inläggen

Av jourhemskatter - 12 maj 2012 06:43

 

 

Detta är Wille som kom till oss för en vecka sedan. Han är en otroligt go och kelig misse. Han har en söt egenhet och det är att nr han myser som mest kan han dreggla lite. Han pratar gärna och svarar när man pratar med honom. Första dagen han var hos oss så tyckte han att vovven va lite äcklig men nu kan dom sova tillsammans utan problem. Wille är kastrerad,vacinerad och öronmärkt. Wille söker nu ett hem där han blir älskad och få bo livet ut. Är du intresserad av att ge denna underbar misse ett hem, hör då av dig här eller hör av dig till   http://www.gastrike-katthem.se/home/index.php?startnytt 

 

   

Av jourhemskatter - 1 maj 2012 20:05

Bravo tycker att datorväskan är den bästa sovplatsen som finns.


 


Här kommer 3 bilder på Cobra (som ligger bakom) och Herbie. Sann syskonkärlek är detta.

     

Av jourhemskatter - 29 april 2012 20:31

Ikväll hade jag 2 av barnen med mig till katthemmet när jag jobbade. Äldsta och yngsta dottern var med. Båda tjejerna liksom katterna har myst och busat massor. Kul att se både katterna och barnen så glada. Här kommer lite bilder på snyggingarna.

 

Bärry (grå) Odessa (i diskhon) och Kazoo studerar vattenkranen.

  

 

Odessa helt hypnotiserad av vattenstrålen medans Bärry kollar om det går att leka med den

   

 

Sotis påväg igenom tunneln

  

 

Sotis påväg genom tunneln åt andra hållet. Tydligen jättekul att springa ut och in

  

 

Sotis trött efter busandet med tunneln

  

 

Lilla Skrållan har utkik

  

 

 

Kazoo älskar att bli borstad

  

 

Äldsta dottern har svårigheter att lyfta den ståtliga Sotis.


 

 

 

Här är lite kort på missarna som bor hos oss.

Cobra på översta hyllan och Lillgumman (Majken) på den undre

 

  

 

Lillgumman undrar va jag håller på med å gömmer sig lite

  

 

Lillgumman som mer och mer visar att hon litar på människor

  

 

Men människa ta bort kameran nudå va....

 

 

 

Av jourhemskatter - 28 april 2012 21:27

Idag har jag varit och jobbat lite på katthemmet. http://www.gastrike-katthem.se/home/index.php?startnytt Kika in där och titta på dom otroligt goa missarna.

 Det är sååå mysigt med alla katter,vi lekte jaga idag och hade nån sett mig skulle dom tro att jag är tokig ( vilket jag är iofs), men vi hade jättekul jag och katterna. Sen vart den en massa mys och jag tog lite bilder som kommer här.


På denna bild så gömmer sig  Julia tror hon iaf*S*

 


Denna bild är på Rambo som leker apa eller nåt sånt

 


Bärry var stilla typ 2 sekunder så jag hann ta en bild på honom

 


Detta är Odessa som tycker att jag ska sluta läsa och gosa istället

 


Detta är superkeliga Buffy, en otrolig go tjej

 


Här ligger Buffy och Nova och myser efter maten.

 


Detta är Mimmi som poserar framför kameran.

 



Sen lite bilder på missarna här hemma också då.


Detta är supermysiga Herbie, han har just talat om att det är slut på mat i skålen, han är ett matvrak*S*


 


Här är min egna lilla Puma som sover sött efter massa bus.

 


Bravo har insett att vi har fiskar, hmmm det var ju nån månade sedan vi skaffade dom, förvisso är detta akvariumet ganska nytt. Bravo är makens misse.

 


Ska ta lite bilder på alla missarna snart och sätta in dom. Nu ska jag sätta mig i soffan och bara slappa.

Av jourhemskatter - 28 april 2012 15:36

Ehrlichios katt

Inledning

Ehrlichios är en fästingburen, bakterieorsakad sjukdom som drabbar flera djurslag i Sverige, däribland sällsynt katt.
Bakterien kallades tidigare för Ehrlichia, där av namnet på sjukdomen. Bakterien har nu av forskare döpts om till Anaplasma phagocytophilum och i medicinska kretsar kallas sjukdomen nu för anaplasmos eller ännu hellre granulocytär anaplasmos.

Orsak

Sverige kryllar av fästingar och många av dem bär på Anaplasma-bakterien. Fästingen har fått i sig bakterien genom att suga blod från ett infekterat djur. Nästa gång den suger blod från ett djur så sprids bakterien via fästingens saliv in i blodomloppet. Där angrips i första hand neutrofiler (granulocyter) vilket är en variant av vit blodkropp. Exakt hur anaplasma sedan orsakar de symtom den ger upphov till är inte känt i detalj.

Symptom

Akut ses ofta en feberfas med trötthet, nedsatt aptit och lokal eller generell stelhet/smärta i kroppen. Detta kan övergå i en kronisk fas med diffusa symtomtrötthet och nedsatt allmäntillstånd. I svårare fall ses bleka slemhinnor eller till och med blödningar i slemhinnorna som en följd av brist på olika typer av blodkroppar.

Diagnos

Under feberfasen kan man ibland se Anaplasmabakterier i neutrofiler. Man gör då ett blodutstryk på ett glas och undersöker i mikroskop.

Tidigt i infektionen kan man också hitta anaplasma med hjälp av PCR-analys. PCR innebär att man söker efter DNA från Anaplasma. DNA som normalt inte ska finnas i blodet hos en katt. Är PCR-testet positivt så vet man att katten är infekterad. Är testet negativt så kan den ändå vara infekterad men det finns inte anaplasma-bakterier i blodet just då.

Antikroppar kan mätas i blodet men det tar flera veckor innan de bildas. I det akuta skedet är de alltså av litet värde. Många katter stöter på anaplasma, gör sig av med infektionen utan att visa symtom men bildar antikroppar. Dessa antikroppar kan kvarstå i flera år. För att se om en infektion är aktiv så kan man mät antikroppar med ett par veckors mellanrum. Stiger då värdena har man sannolikt en aktiv infektion.

Behandling

Antibiotika av typen doxycyklin är det som hjälper bäst. Det finns en del andra antibiotika med effekt mot anaplasma, tex vissa kinoloner, men de används mer sällan.

Förebyggande

Enda sättet är att undvika fästingar. Eftersom fästingar finns nästan överallt är de svåra att undvika. Man får då istället inrikta sig på att behandla katten med mediciner som dödar fästingarna innan de hinner bita sig fast. På Apoteket finns receptfria (anti)fästingmedel som sprayas eller droppas på katten.
OBSERVERA! Det finns fästingmedel som fungerar på hundar men dödar katter. Läs noga på förpackningen så att du inte köper fel!

Inga fästingmedel är 100% så ta för vana att titta igenom katten efter fästingar varje kväll.

Av jourhemskatter - 22 april 2012 10:56

Chokladförgiftning katt


Att choklad är giftigt för katter kan fortfarande komma som en överraskning för många. Lyckligtvis är de flesta katter ointresserade av choklad men förgiftningar förekommer och då typiskt vid Jul och Påsk när mycket godis ligger framme.

Orsak

Choklad innehåller xantinalkaloider, bla teobromin som har en stimulerande effekt på nervsystemet. Människor känner sig upp-piggade (vid normal konsumtion) medan katter är mycket känsligare, vilket kan få dödliga konsekvenser när både hjärna och hjärta blir överstimulerade.

En dödlig dos teobromin är ca 100-200mg per kilo kroppsvikt men redan doser på 20mg/kilo kroppsvikt kan ge förgiftningssymtom. Halten teobromin varierar väldigt mellan olika choklad typer men mörk choklad innehåller vanligen ca 10-15mg teobromin per gram choklad medan mjölkchoklad innehåller ca 2mg per gram. Det är alltså farligare att äta mörk choklad än ljus.

Prognosen är oftast god om man kommer på och behandlar förgiftningen inom några timmar. Om allvarliga symtom har hunnit utvecklas är prognosen sämre.

Symptom

Symtomen kommer vanligen inom 2-4 timmar men kan komma efter 24 timmar. Typiskt ses först tecken på illamående, dregling, ökad törst och oro följt av kräkningar, diarre och buksmärtor. Katten verkar rastlös, andas snabbt och får snabb, eventuellt oregelbunden, hjärtrytm. Gången blir stel, vinglig och i svåra fall tillstöter kramper och koma varefter katten dör.

Diagnos

Svår att ställa om inte ägaren vet om vad katten har ätit. Sjukdomshistorien (anamnesen) är därför det allra viktigaste när diagnosen ska ställas. Symtomen kan bero på andra förgiftningar eller sjukdomar i hjärnan.

Behandling

Om katten har fått i sig skadliga doser choklad eller om man är osäker på hur mycket den har ätit bör man se till att den kräks. Det cirkulerar en massa hemmagjorda recept på hur man kan får katter att kräkas men inget av dessa är att rekommendera då effekterna av hemlagade kräkmedel kan vara lika allvarliga som av chokladen. Istället vänder man sig till en veterinär som kan ge en spruta med ett medel kallat Xylazin, vilket orsakar kräkningar hos flertalet katter.

När katten slutat kräkas bör man ge aktivt kol för att binda kvarvarnade chokladrester i tarmen.
Om katten har ätit stora mängder choklad eller visar symtomförgiftning bör man låta den stanna på djursjukhus för övervakning och dropp. Droppet hjälper till att hålla igång cirkulationen medan kroppen gör sig av med giftet och om kräkningarna och diarren är kraftiga kan kroppen drabbas av rubbningar i saltbalansen och i blodets pH. Via dropp kan man då tillföra extra salter eller pH stabiliserande medel.

Om katten drabbas av rubbningar i hjärtrytmen måste den övervakas med ett EKG och eventuellt får man ge mediciner som stabiliserar hjärtat tex xylocain.
Tillstöter kramper behandlas de med kramplösande mediciner tex stesolid och barbiturater (narkosmedel).

Förebyggande

Tänk på att aldrig ha choklad liggande framme så att din katt kan komma åt att äta.

Av jourhemskatter - 21 april 2012 10:17

Fästingar på katt

Inledning

Fästingar är ett slags spindeldjur eller kvalster. Den fästing som är vanligast i Sverige kallas Ixodes Ricinus.

Fästingen går igenom flera stadier under sitt liv. Den kläcks från ett ägg och kallas då larv. Larven måste suga blod en gång (den kan då sitta fast i några dagar) innan den övergår till nästa stadium som kallas för nymf. Även nymfen måste suga blod innan den kan utvecklas till en vuxen individ. Vuxna hanar behöver inte suga blod, de har som enda uppgift att para sig med en hona. Honan måste sedan suga blod för att få energi till att lägga mellan 1000 och 3000 ägg. Om hon får suga i fred så kan hon sitta kvar på ett värddjur i 1-2 veckor.

Fästingar finns spridda över större delen av södra och mellersta Sverige och utmed Norrlandskusten upp till Umeå.

De är beroende av en relativt hög luftfuktighet och påträffas därför ofta i halvhögt gräs intill vatten. Där sitter de i toppen av grässtrån och väntar på att kunna haka sig fast i ett passerande djur. Ju torrare det är desto svårare får fästingen att klara sig.

Fästingar sprider flera olika sjukdomar. Viktigast i Sverige är Borrelios, Ehrlichios och TBE (Tick Borne Encephalitis).

Ta bort en fästing så snart du ser den. Bäst är att ta med en speciell fästingplockare, ta ett stadigt tag vid huvudet och dra rakt ut. Glöm alla kurer med smör, fotogen osv. Det är plockning som gäller. Alla andra metoder kan få fästingen att tömma sitt maginnehåll i såret och då effektivt överföra eventuella sjukdomar den bär på.

Presentation


Jag har jourhem för katter. Jag finns där när andra inte gör det.

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2012
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards