Senaste inläggen

Av jourhemskatter - 17 april 2012 06:03

Igår var Virre till vetrinären för sin andra vaccination. Han är väldigt osäker bland människor , han morrade som en hel tiger. Väl hos vetrinären så gick allt bra, visst han morrade men gjorde inget mer än så. Men nåt hände när vi kom hem, virre gömmer sig nästan alltid inne på ena dotterns rum, men efter besöket hos vetrinären så valde han vårat sovrum. Så nu har även han lagt beslag på hundkorgen. Bild på det kommer senare. Han ligger kvar så länge man inte kommer närmare än 2 steg från honom. Så jag har insett att varje rädd katt vi tar hand om tar jättesteg framåt efter vetrinärbesöken*S* Lillgumman är nu lite förvirrad då Virre också vill dela korgen. Lillgumman  skruttar mer och mer omkring här hemma, vilket är kul dock är hon fortfarande väldans osäker men med tiden ger det sig. Herbie växer fortfarande hur det nu kan vara möjligt, men han är en STOR gose nalle och busig som få. Han är en livsnjutare helt, han sover , äter , busar och sover lite till. Han gosar gärna men bara på sina villkor vilket är så det ska vara.  Cobra har blivit en riktig jourhussekatt. Hon förföljer maken och pratar så sött med honom. Hon är så otroligt förändrad, från att ha varit totalt LIVRÄDD för människor och fräst ,spottat ( därav hennes namn) och gjort utfall till att bli en oerhört social och kontaktsökande kisse. Hon vill veta vart alla är så hon håller koll, hon vill vara nära och gosa. Hon har en söt egenhet när hon gosar och det är att hon gärna lidnar svansen runt armen eller vad det nu är hon kommer åt. Tid och tålamod är en dygd. Vi låter missarna som kommer hit få ta den tid dom behöver för att förstå att människor är snälla , ja dom flesta iaf, det finns ju riktiga knäppskallar tyvär. Nej nu är det snart dags att väcka barnen innan alla morgonbestyr.

Av jourhemskatter - 14 april 2012 01:38

Virre som är den nyaste av jourkatterna som bor hos oss tar små kliv framät. Han har börjat lite smått att utforska vårt hem.

         

Cobra blir mer och mer en tjej som vill ha närhet och har börjat prata mer.


        Cobra vill gosa men vet inte riktigt hur hon ska göra

Av jourhemskatter - 8 april 2012 19:05

Akut mag-tarminflammation katt

 

Inledning

Akut sjukdom med kräkning och eller diarre är mycket vanligt hos katt. Kallas även för akut gastroenterit. Det kan vara allt från lite lös avföring till livshotande diarretillstånd och orsakerna är många. Ibland är behandlingen enkel, ibland krävs intensivvård. Följande är en översiktsartikel över vanliga orsaker och deras behandling.

Orsak

Katter är normalt mycket kräsna med vad de stoppar i sig men ibland blir det fel och då kommer tarmfloran i obalans. Giftiga växter, kemikalier, vissa mediciner (tex antiinflammatoriska mediciner, antibiotika), plötsliga foderbyten (om det nya fodret innehåller ämnen som tarmen inte är van att bryta ner), virus (parvo det mest kända viruset) , bakterier (salmonella) och parasiter (tex giardia, spolmask) är andra orsaker.

Sjukdomar i andra organ som lever, njure och bukspottskörtel kan ge kräkningar och diarre. Tumörer i magsäck och tarm också.

Symptom

Kräkningar och/eller diarre av olika frekvens och mängd. Ibland blodblandat. Tecken på buksmärtor, feber, uttorkning (dehydrering), matvägran (anorexi), oro, buksmärtor, påverkat allmäntillstånd.

Diagnos

Symtomen är ofta uppenbara nog men att fastställa den exakta orsaken är inte alltid lätt. Vet djurägaren med sig att man bytte foder dagen innan eller såg katten äta något olämpligt så kan man ju misstänka detta men andra gånger kommer symtomen utan någon förklaring. Då akuta mag-tarmproblem ofta är relativt enkla att behandla så är det sällan man bryr sig om att försöka fastställa exakt orsak. Det kostar bara mycket pengar och för det mesta hittar man ingen förklaring.

Om sjukdomen är allvarlig, utdragen eller återkommer bör man dock undersöka vidare. I första hand brukar man ta ett avföringsprov och leta efter parasiter samt testa för parvovirus. Ibland kan det bli aktuellt att odla salmonella eller andra bakterier.

Ultraljud och röntgen kan bidra med värdefull information. Ultraljudet ger en detaljerad bild av tarmens och magsäckens olika lager, hur de rör sig (peristaltik) och hur mycket vätska det finns i tarmen. Röntgen ger en bra översikt över alla bukorgans storlek och läge och kan direkt identifiera vissa typer av främmande föremål som kan fastna i tarmen och orsaka kräkning tex stenar. Alla föremål syns dock inte på röntgen men då kan man göra en kontraströntgen. Man ger en vätska som syns på röntgen och tar sedan nya bilder med 30-60 minuters mellanrum och ser hur vätskan rör sig genom tarmen. Stannar den vid eller omger den ett föremål så ser man det ofta tydligt. Problemet är med föremål som sitter halvfast och släpper förbi en del vätska (kallas partiella främmande kroppar).

Ett allmänt blodprov för kontroll av röda och vita blodkroppar bör göras (Finns tecken på brist av vita blodkroppar? Parvovirus kan orsaka detta) samt kontroll att lever, njurar och bukspottskörtel fungerar. Blodsocker är också bra framför allt hos kattungar som lätt blir livshotande dåliga av kräkning och diarre.

I svåra fall med kraftig uttorkning bör blodsalter och pH mätas. Det är rubbningar i dessa värden som kan leda till döden, framför allt hos unga eller gamla individer.

Behandling

Har man en katt yngre än 6 månader bör man alltid konsultera veterinär eftersom de snabbt kan bli mycket dåliga. Man bör även vara extra försiktig med äldre katter eller katter som redan har någon annan sjukdom.

En katt som fortfarande är pigg och glad trots diarre och enstaka kräkningar kan man prova att behandla hemma. Om den inte har kräkningar ger man småportioner med mat tex lite kokt torsk eller kokt kyckling med ris. Ett enkelt och bra alternativ är att köpa ett färdigt medicinskt dietfoder vilka är balanserade för att ge optimal näring utan att ytterligare irritera tarmslemhinnan. De första dagarna ger man foder i småportioner (4-6 gånger eller mer) per dag för att tarmen ska få lite åt gången att arbeta med. Om diarren stannar av kan man sedan på ca en vecka successivt sänka antalet utfodringar till det normala. Sedan gör man en försiktig övergång till kattens vanliga foder genom att blanda i lite vanlig mat i dietmaten och dag för dag öka dosen vanligt foder/minska dietmaten tills man på 5-7 dagar gått över helt till den normala dieten.

Komplettera gärna fodret med kosttillskott som lugnar tarmslemhinnan. Det finns flera olika sorters tillskott som innehåller mineraler, fibrer, lerämnen, prebiotika och probiotika. Dessa ämnen tillför näring till cellerna i tarmslemhinnan, binder toxiner i tarmen så att det inte skadar slemhinnan eller tas upp i kroppen, stimulerar tillväxt av den normala tarmfloran eller tillför nya bakterier.

Tillgång till friskt vatten är viktigt och kontrollera att katten dricker (Se vätskebehov nedan under kräkningar).

Om katten kräks bär man avvakta med mat tills kräkningarna upphört. Ofta kan ett halvt till ett dygns fasta vara motiverat. Under tiden är det viktigt att katten får i sig vätska. Vanligt vatten i småportioner (en tesked/matsked åt gången beroende på storlek) fördelat över hela dygnet. Som ett ungefärligt mått kan sägas att 0,5 deciliter vatten per kilokroppsvikt och dygn är minimi-behovet. Är förlusterna stora (både upprepade kräkningar och sprutande diarre) kan vätskebehovet öka ytterligare.

När kräkningarna upphört kan man sedan börja ge mat i småportioner precis som vid diarre ovan. Observera att katter är känsliga för svält och aldrig ska svälta mer än ett, max två, dygn innan man kontaktar veterinär.

När ska man då kontakta veterinär? Enklaste regeln är att alltid ringa sin veterinär och be om råd. Några tumregler kan man dock ha. Kontakta veterinär om:

Hos veterinären görs en undersökning av katten. Var beredd att svara på frågor om hur ofta den kräks/har avföring, hur länge problemet har pågått, hur det som producerats ser ut, vad katten äter, om den får några mediciner och om den tidigare haft problem med mage/tarm. Se vidare under diagnos ovan.

Beroende på misstänkt bakomliggande orsak sätts specifik behandling in.

Intravenöst dropp är ett bra sätt att få i katten vätska. Rubbningar i blodsalter och pH kan justeras med korrekt dropp. Ska katten ha dropp direkt i blodet måste den dock ofta stanna hos veterinären. Ett enkelt sätt att snabbt ge dropp till katter, som i övrigt kan behandlas i hemmet, är att ge droppet under huden (subkutant) i nackskinnet. Metoden fungerar oftast bra bara katten är lite samarbetsvillig.

Antibiotika används relativt sällan men kan vara motiverat i svåra fall då risk för blodförgiftning finns eller en rubbning i bakteriefloran i tarmen misstänks. Vissa parasiter som tex Giardia kan behandlas med speciella typer av antibiotika.

Virus kan inte behandlas med mediciner utan här får man inrikta sig på att ge understödjande behandling tills kroppen förmår göras sig av med viruset själv.

Kräkningar kan lindras med medel som minskar syraproduktionen.

Misstänks mask ligga bakom kan avmaskningsmedel ges.

Dier ges på samma sätt som hemma dvs när symptomen avtar inleds små portioner dietmat osv.

Förebyggande

Ge ett bra foder och respektera hållbarhetsdatum. Vaccinera mot parvo (anledningen till att parvo trots allt är relativt sällsynt idag är att folk sköter sina katters vaccinationer). Se till att katten avmaskas korrekt och ta avföringsprov om du har anledning att misstänka att din katt har mycket mask.

Av jourhemskatter - 8 april 2012 10:42

  Lillgumman och Herbie vräker ut sig i hundkorgen.   Cobra har gömt sig bland blommorna på fösterbrädan

Av jourhemskatter - 7 april 2012 08:05

 
 
Förra sommaren, en årstid så ljus
kom en familj till sitt sommarhus.
De skaffa en katt så liten och go
natt och dag den inne fick bo.
Han myste och trivdes i moderns famn
... att matas, kramas och kallas vid namn.
...
Men sommaren tog slut och hösten kom sen.
Semestern var över, familjen for hem.
Och katten den tänkte: Vad gjorde jag för fel,
vad hände med barnens lek och kel?
Jag står här vid dörren och väntar på er.
Säg mig: Älskar ni mig inte mer?
Där satt han på trappan dag och natt,
han var ju bara en sommarkatt!!
Kylan kröp närmre och snön föll vit.
Varför kommer ni inte hit?

När våren och sommaren nalkas igen
kommer familjen tillbaka till sitt sommarhem
"Kom lilla kissen" ropar de lent,
men för han som blev lämnas var det redan för sent.
Under en lövhög han ligger så still,
den kärlek han fick då räckte ej till.

Av kyla och svält ett kattliv dog ut.
Och detta på grund av att sommaren tog slut

TILL ALLA SOM SKAFFAR KATT NU TILL SOMMAREN !
MAN ÖVERGER INTE ETT LIV ...

SPRID VIDARE !! och rädda katter från att gå ett hemskt öde tillmötes =(
Hur skulle du känna om du trodde du va älskad o lycklig.. men sen inte dög längre utan blir utkastad o övergiven !? ...SOMMARKATTEN =(
 

Av jourhemskatter - 7 april 2012 07:46

  Puma ville åxå vara med på ett hörn.           Cobra har blivit så himla mysig. för drygt 6 månader sedan var hon en spottande fräsande livrädd liten kisse som man inte kunde ta i. Men med tid och tålamod är hon nu en mycket social och gosig katt.Hon liksom Virre, Lillgumman (Majken) och Herbie (han är ev tingad) behöver ett kärleksfullt hem att komma till. Är ni intresserad så hör av er till mig eller till gästrikekatthem.  http://www.gastrike-katthem.se/home/index.php?startnytt.



  Lillgumman tycker om att sova i hundkorgen. Hon gör stora framsteg och är gärna med Cobra, hon är dock fortfarande väldigt osäker, men lite tålamod och tid blir hon en goskisse hon med. Hon tycker om att gosa när hon är på sina säkerhets punkter.

Av jourhemskatter - 6 april 2012 14:26


Nu kan DU göra skillnad! Utredningen om en ny djurskyddslag föreslår att hemlösa sjuka och skadade katter och förvildade katter ska avlivas. Då katterna själv inte kan föra sin talan ber vi dig att göra det åt dem. Det här är nog den enda chans att vi som privatpersoner kan göra våra röster hörda i denna fråga! Ladda ner och skriv ut namninsamlingslistan och samla in namn. Listorna kommer att anvä...ndas till att påverka lagstiftaren.

*** Skulle alla våra fans här på Facebook samla in 20 namn så får vi sammanlagt in XXXXX namn! Blir vi riktigt många så kan vi stoppa den planerade massavlivningen av våra hemlösa katter. Skriv ut namninsamlingslistan och ta med den till familj och vänner! Gör det, DU också! ***

Länk för nedladdning av namnlistan: http://tnr-metoden.se/kampanj/
protestera/kampanjmaterial-for-nedladdning/Visa mer

Presentation


Jag har jourhem för katter. Jag finns där när andra inte gör det.

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2012
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards